BramsRabbits is een hobbyfokkerij van de Nederlandse Hangoordwerg (NHD) en Franse Hangoor. Wij onderscheiden ons als fokkerij omdat er bij BramsRabbits hoofdzakelijk wordt geselecteerd op het karakter van de konijnen en niet op het uiterlijk. Sinds 2008 wordt er grotendeels met dezelfde stam konijnen gefokt, al die jaren is er streng geselecteerd op het karakter van de konijnen en dit is inmiddels terug te zien in de jonge konijnen die vandaag de dag bij ons geboren worden. Als fokkerij hebben wij een duidelijke visie wat betreft het ideaalbeeld van de rassen. Er wordt daarom niet doelloos met de konijnen gefokt, maar enkel met als streven het ras te verbeteren. Daarnaast worden de konijnen optimaal verzorgd. Ze krijgen de ruimte, letterlijk en figuurlijk, om écht konijn te kunnen zijn. Zo hebben ze bijvoorbeeld de mogelijkheid om regelmatig de benen te strekken op het gras.
Naast de uitleg over BramsRabbits stel ik graag mijzelf ook voor. Mijn naam is Bram, ik ben 23 jaar en studeer momenteel bedrijfskunde en rechten aan de Erasmus universiteit in Rotterdam. De konijnen zijn onderdeel van mijn leven sinds mijn zevende verjaardag, het moment dat ik een konijn voor mijn verjaardag kreeg. Sindsdien heb ik een passie voor konijnen en ben ik er dan ook iedere dag mee bezig. Naast mijn studie werk ik twee dagen per week op kantoor, ben ik lid bij een studentenvereniging en woon ik inmiddels vijf jaar op kamers in Rotterdam. Heel iets anders dan mijn konijnenhobby op 'het platteland', maar dit contrast maakt het houden van konijnen juist zo leuk! De eerste twee jaar van mijn studie verbleven de konijnen nog bij mijn ouders in de Achterhoek. Op werkdagen verzorgden mijn ouders en zusje de konijnen en ieder weekend kwam ik met de trein naar de Achterhoek om daar de konijnen te verzorgen. Dit reizen kostte iedere week veel tijd, maar stoppen met mijn konijnenhobby behoorde mijns inziens niet tot de mogelijkheden.
Begin 2021 kwam ik tot het besluit dat ik graag de konijnen naar Rotterdam zou willen verplaatsen. Alle konijnen verhuizen naar een studentenkamer werd natuurlijk een ingewikkeld verhaal, daardoor kwam ik op het idee om zorgboerderijen te benaderen. De rest van het verhaal is geschiedenis. Sinds september 2021 wonen de konijnen van BramsRabbits op een zorgboerderij in de polder, in Krimpen aan de Lek, een dorpje onder de rook van Rotterdam. De samenwerking met deze eerste zorgboerderij is een groot succes en er ontstond al snel interesse vanuit andere zorgboerderijen en zorginstellingen. Het verzorgen van (jonge) konijnen geeft cliënten van de zorgboerderijen veel voldoening en is in het bijzonder waardevol voor de hulpboeren die kampen met psychische problematiek. Sinds 2024 is BramsRabbits daarom een samenwerkingsverband van meerdere zorgboerderijen en wonen er naast de boerderij in Krimpen aan de Lek, ook konijnen op zorgboerderijen in Ridderkerk, Papendrecht en Stolwijk. De zogenaamde 'hoofdlocatie' voor BramsRabbits is de zorgboerderij in Krimpen aan de Lek. Op de zorgboerderij in Krimpen aan de Lek worden de jonge konijnen geboren en het ophalen/verkopen van de konijnen gebeurt vanuit deze zorgboerderij. Naast dat ik geen voorstander ben van het doelloos fokken van konijnen, vind ik het ook mooi dat ik met mijn hobby maatschappelijk een steentje bij kan dragen. Met de verhuizing naar de zorgboerderijen is ook dit doel bereikt. Zorgboerderijen bieden een plek waar mensen worden geholpen die moeite hebben om in de maatschappij mee te draaien. Zij dragen zorg voor het schoonmaken van de verblijven en daarnaast krijgen de konijnen door deze hulpboeren meer individuele aandacht. Uiteraard ben ik zelf ook de meeste dagen van de week aanwezig op de zorgboerderij, om alle andere taken van de konijnenfokkerij uit te voeren.
Een ander belangrijk kenmerk van BramsRabbits is dat er wordt gewerkt met gastgezinnen. Als fokker vind ik het belangrijk dat jonge konijnen goed gesocialiseerd naar een nieuwe eigenaar verhuizen. Jonge konijnen worden al op jonge leeftijd gesocialiseerd doordat ze opgroeien in gastgezinnen. Dit betekent dat alle nesten op een leeftijd van een paar dagen oud samen met het moederkonijn in een gastgezin worden geplaatst. Deze gastgezinnen betreffen vaak gezinnen met kinderen die bereid zijn om voor een periode van zeven weken de jonge konijnen alle aandacht en tijd te geven die het nest nodig heeft om daadwerkelijk handtam te worden. In deze periode ga ik bij de gastgezinnen op bezoek, om de gezondheid van de jonge konijnen te controleren. Dit is een ideale en unieke manier om het fokken ter verbetering van het ras te combineren met een optimaal socialisatieproces.
Wanneer u interesse heeft in een konijn van BramsRabbits zal ik degene zijn die uw mails en appjes beantwoord. Ook kunt u bij mij terecht met al uw vragen over de verzorging, gezondheid en huisvesting van uw konijnen. Ik sta u graag persoonlijk ter woord en doe altijd mijn best om uw bericht zo spoedig mogelijk te beantwoorden. Helaas heb ik vanwege studie en werk niet altijd de mogelijkheid om alle berichten snel te beantwoorden, waardoor het voor kan komen dat u iets langer op een antwoord moet wachten.
^ Bram